Ensimmäinen Palkka! Kuinka Sijoitan Rahat?

Oman talouden hallinta on taitolaji, joka hioutuu muotoonsa vuosien saatossa. Taloudenhallinnan tärkeimpiä virstanpylväitä on hahmottaa tulot ja menot. Ilman kokonaiskäsitystä omista rahavirroista, ei ole mahdollista tehdä kestäviä päätöksiä oman talouden suhteen. Oman talouden hallintaan voit lukea vinkkejä täältä.

Talous miinuksella?

Mikäli oma talous on ajautunut miinusmerkkiseksi, eli olet päässyt velkaantumaan, joko suurien yllättävien menojen vuoksi tai muusta syystä johtuen, on syytä selvittää omien velkojen tilanne. Mikäli velka koostuu yhdestä suuresta rahoituserästä, jonka korko on maltillinen, on luultavasti järkevintä maksaa lainaa pois oman maksukyvyn mukaisesti. Mikäli laina koostuu useista pienistä lainoista, voi olla hyödyllistä yhdistää lainat yhdistelylainaksi.

Lainojen yhdistämisen etuja on alenevat kuukausimaksut, mahdollisesti parempi korkotaso, sekä yksi kuukausittainen takaisinmaksuerä. Yhdistelylaina voi olla henkisesti parempi ratkaisu, vaikka se ei taloudellisesti olisi useita lainoja halvempi. Postilaatikosta tuleva takaisinmaksukirjeiden tulva voi helposti vaikuttaa mielialaan negatiivisesti.

Velallinen ei ole yksin

Jos olet ajautunut velkoihin tai lainakierteeseen, voit kokea olevasi epäonnistunut tai muita huonompi. Todellisuudessa yhä useampi suomalainen turvautuu jossain vaiheessa elämäänsä velkarahaan selvitäkseen arjen tilanteista. Voit verrata omaa velka-astettasi täällä. Luultavasti huomaat olevasi täysin normaalin kansalaisen rajoissa. Mikäli velkaantumisesi on hälyyttävää voit olla yhteydessä oman kuntasi velkaneuvojaan tai Takuusäätiöön. Ylivelkaantuminen on ongelma johon kannattaa puuttua ajoissa. Ongelman peittely ainoastaan pahentaa ongelmaa.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Kommentit (218)

  1. Tätä aihetta on pyydetty paljon! ⭐️ Miten sinä suhtaudut rahan käyttöön? Mikä on paras ja ehkä ”huonoin” ostos lähiaikoina? ?

  2. Terve Aaro! Hyvä ja opettavainen video tärkeästä aiheesta. Haluaisin lisätä nuoren ihmisen sijoitusvaihtoehdoksi ASP-tilin. Varsinkin jos on esim. korkeakouluopiskelija, kannattaa harkita vaikka opintolainan pumppaamista ASPiin, tai sitten ihan palkkatuloista säännöllisesti jokin järkevä määrä kuten 10-20%. Enivei hyvää videota laitat eetteriin, jatka samaan malliin.

  3. Hyvää settiä! Omien tulojen ja menojen kartoittaminen on paitsi mielenkiintoista, mutta myös hyödyllistä. Onnittelut myös sijoittamisen aloittamisesta! Et varmasti tule katumaan, jos jatkat rahojen "fiksua" sijoittamista.

  4. Hyvin samanlainen tapa käyttää rahaa kuin itsellä. Palkkakin on melkein sama ja julkisen sektorin hommista myös. Vuokra on 100e kovempi, joten säästö on ~ 400 e per kuukausi aina heti palkasta rahastoihin, kuukausisäästöllä ja ilman kuluja. Osakkeita ostan ehkä kerran kaksi vuodessa, jos saan yli 1000 euroa kasattua ja on hyvä kohde, pienemmillä summilla usein tuppaa ostokulut viemään liian ison prosentuaalisen siivun. Parissa vuodessa jäänyt joku 8-10k säästöön, siitä kun aloin saamaan säännöllisiä tuloja, ja salkku taitaa olla joku 10% plussalla. Aika hidastahan se tuo säästäminen on näillä tuloilla, mutta olishan tuonkin rahan voinut laittaa vaikka kurkusta alas tai ties mihin. Parempi tuo on pesämunana, kuin ei mitään. Ja onhan tässä vuosia ja työuraa näillä näkymin vielä se 40 vuotta… 😀

    Myös rahankäytön suhteen mennään samoilla linjoilla. Isommat ostokset pitää aina suunnitella ja vertailla vaihtoehtoja, ja ylipäätänsä olla joku pätevä, elämänlaatua parantava syy hankkia. Pienemmissä ostoksissa en jaksa niin tarkka olla, ja budjetti heiluu parin satasen sisällä kuukausittain vähän fiilisostoksista tai vaikka matkustelusta riippuen. Pääasia että jää jotakin viivan päälle. Vuosittain sitten teen yksinkertaisen tilinpäätöksen varoista ja veloista ja vertaan edelliseen vuoteen. Oon välillä miettinyt kuukausittaistakin budjettia, mutta vaatii liikaa kuria pitää tarpeeksi tarkkaan kirjaa menoista. Muutenkin kun nykyisellään se vaihtelu on siedettävissä mitoissa, eikä ole koskaan meinannut rahat loppua kesken kuukautta, niin enpä ole jaksanut.

    Mut anyways, hyvä video ja aihe josta kannattaa ilman muuta puhua. Monille todella tärkeetä tietoa ja raha-asiat on hyvä oppia jo nuorena. Varsinkin sen, ettei säästämisen tartte olla mitään kituuttamista. Kuitenkin säästämään pystyy aika pienistäkin palkoista, ilman että tarttee syödä pelkkää näkkileipää. Ei vaadi muuta kuin vähän suunnitelmallisuutta ja kuria. Ja jos jää vähän säästöön joka kuukausi, niin elämää on aika paljon helpompi suunnitella kuin elämällä joka palkan kädestä suuhun.

    Peukku tälle. 🙂

JÄTÄ KOMMENTTI

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *